čtvrtek 26. května 2016

Existuje něco jako perfektní den?



Všechny malé zázraky jsou příběhem lásky, který popisuje pocity mladých lidí, kteří v důsledku svých obav a psychóz žijí na okraji společnosti, tak by se dal několika slovy popsat druhý román americké spisovatelky Jennifer Niven.
https://data.bux.cz/book/003/727/0037275/large.jpgTheodor Finch a Violet Markyerová se poprvé potkávají na zvonici, oba mají stejný problém, balancují na hraně života a smrti. Violet při autonehodě přišla o nejlepšího přítele a starší sestru v jednom, se smrtí se vyrovnává po svém- izoluje se od kamarádů, opouští své koníčky. Z oblíbené dívky se stává „ta co přišla při autonehodě o sestru“, všichni kolem ní našlapují po špičkách, pak jí do života vstoupí Theodor. Na smrt pohlíží z jiné perspektivy, je pro něj všudypřítomná, často o ní přemýšlí, není východiskem, je jednou z možností, jak ulehčit trápení svému okolí. Je outsiderem, lidé si na něj ukazují prstem, posmívají se mu, on si jede svou. Pod tou vší podivností se skrývá bipolární porucha, která ho odlišuje od jeho vrstevníků. Vyrovnává se s ní po svém. Oba hrdinové žijí v odlišných světech, ale i přesto si k sobě najdou cestu.

Příběh je vyprávěn z dvou úhlů pohledu. Z pohledu Violet a Finche, podle jejich výpovědi jsou rozdělené  jednotlivé části knihy na kapitoly, které nesou podnázvy formující příběh do deníkové podoby (26.dubna,  sedmý den probuzení).

 Všechny malé zázraky jsou typickou love story, kterou naleznete v každé knize s nálepkou young adult, já ji přirovnávám ke Greenově Hvězdy nám nepřály- ona má problémy, on má problémy, nenalézají východisko, stanou se podporou  jeden druhému, zamilují se atd. 
Co je na knize výjimečného, pak je to právě způsob vyprávění a vyzrálý pohled na život sedmnáctiletého člověka, který neřeší jen oblečení, muziku a jak být nejvíc cool, ukazuje jak křehké mohou být rodinné i přátelské vztahy. Ukazuje realitu a to je to, co se mi na ní líbí. Mě kniha oslovila už v anotaci, protože téma psychických onemocnění je mi blízké, svým způsobem jsem jí brala jako studijní materiál. I přesto jsem docela zklamaná, možná proto, že jsem od příběhu očekávala něco originálnějšího. Závěr prvoplánový a podle mě dost nedotažený.
Nicméně pokud si potřebujete odpočinout a netoužíte po ničem náročném, zvolte právě tuto knihu.

 Jennifer Niven, Všechny malé zázraky, vydavatelství Yoli cz, 2015

Za recenzní výtisk děkuji internetovému knihkupectví Martinus, bližší informace naleznete ZDE

2 komentáře:

  1. Kdybys to viděla očima nás - nemocných, možná bys ten konec brala jinak. ;)

    OdpovědětVymazat
  2. V prostředí nemocného se pohybuju 22 let, tady jde čistě o hodnocení vyprávění nikoliv o hodnocení možných způsobů jak může maniodepresivní psychóza skončit.

    OdpovědětVymazat

děkuji za každičký komentář :)