neděle 16. října 2016

Uličky Roberta Fulghuma



Klučina, asi tak pětiletý, předvedl hysterický záchvat u regálu se sýry. Nestál o sýr, chtěl vánoční lízátko, a to HNED! (str. 7)

Fulghuma můžeme považovat za novodobého filozofa, jeho úvahy o všedním životě si oblíbil celý svět. Jeho citáty se pro některé staly životními krédy.
Poprask v sýrové uličce je další knihou Roberta Fulghuma. Autor stylově navázal na své předchozí knihy, a to formou zápisků. Ty jsou členěny do třiceti dvou krátkých kapitol.
Fulghum se v nich dotýká široké škály témat. Hledá životní moudra, pravdy a paradoxy života. Rozeznává typy lidí, ale nebojí se psát úvahy ani o náboženství. 
Fulghum hledá pravdu v prostých věcech, staví se do pozice pozorujícího stárnoucího muže, který toho hodně viděl a zažil. V každé kapitole se zabývá jinou věci, například popisuje, jak si s manželkou ochočili brouka, vypráví malé příběhy o lidech a městě, do kterého se vypravil s ženou za výtvarným kurzem, vypráví o svém učitelství výtvarné výchovy, o tom jak lidé postupem času mění svá rozhodnutí a názory a také, jak je důležité si i drobné věci spojovat s láskou.
Dnes ráno jsem si dával své oblíbené cereálie Cheerios a zamyslel jsem se nad jednou lžící. Když jsem doma sám, tak ji po umytí nevracím do zásuvky, ale nechávám si ji na stole. Vím, že ji ráno zase budu potřebovat, tak proč ji uklízet…Čeká v dřevěné misce, nachystané na další porci vloček. Mám ji tedy na očích úplně pořád. Jaksi mi symbolizuje mou minulost- je to talisman pro štěstí, díky němuž vzpomínám na lásku.“ (str. 67)

Pro mne je to třetí kniha, kterou jsem od Fughuma přečetla. Baví mě krátké kapitoly, u kterých se nemusím urputně soustředit. Poprask v sýrové uličce není náročné čtení a přitom má v sobě spoustu témat k zamyšlení. Mě nijak nenadchla, ale ani neurazila. Chybí mi v ní něco objevného. Robert píše o tom, co zná, knihy fungují na stále stejném principu. Nicméně je to čtení milé a úsměvné.

 Fulghum Robert, Poprask v sýrové uličce, Argo, 2016

Za recenzní výtisk děkuji internetovému knihkupectví  Martinus, bližší informace naleznete ZDE

2 komentáře:

  1. Vyzerá to na príjemnú oddychovku a hoci je to iný žáner než obvykle čítam, kniha ma pomerne zaujala a možno si ju niekedy zoženiem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, určitě si ji přečti, ono čas od času je fajn číst něco nenáročného

      Vymazat

děkuji za každičký komentář :)