pátek 11. prosince 2015

Dobrá rada nad zlato


Pamatujete si, jak jednoduchý byl svět, když vám bylo pět let? Se všemi problémy jste si uměli hravě a s bravurou poradit, byli jste nápadití a vynalézaví, všechno mělo své řešení a opodstatnění.

S knihou Jak přežít v kostce se do tohoto světa znovu přenesete. Populárně naučnou příručku vytvořil tým odborníku z mateřské školky společně se Sylvou Vespancovou a její kamarádkou Petrou. Příručka je doplněna vtipnými ilustracemi Petry Bartoňkové. Děti ji věnovaly všem dospělým, kteří řeší obyčejné situace naprosto neadekvátním způsobem. Ke knize se pojí příběh, ve kterém Petra odcestovala do Ameriky, kde se ji nelíbilo. Požádala Sylvu o radu, jak si pobyt zpříjemnit. Sylva, učitelka v mateřské školce, byla bez nápadu, zeptala se dětí. Rady byly nakonec tak dobré, že by byla škoda je nevydat, a tak vznikla tato příručka.



"Když máš v pokoji šváby, zhasni a dělej, že tam nejsi. Taky můžeš dělat, že tam nejsou oni , ale to moc nefunguje." (str. 11)

Kniha obsahuje osm kapitol, každá se zaměřuje na určitou oblast, ve které si často nevíme rady. Dozvíte se například Jak přežít v přírodě, se zvířaty, s technikou, s nadpřírozenými bytostmi nebo v kostce. Děti si ví rady v každé situaci a dokonce zvládají vymyslet i více možností.
  
"Když nemáš jídlo a nejsou nikde obchody ani semena, tak se na to vyprdni a umři."  (str. 27)

Texty jsou doplněny trefnými, barevnými ilustracemi, které knihu dotvářejí jako celek. Na konci najdete slovník pojmů, to abyste se v tom množství nezamotali. Osobně bych z knihy vynechala kapitolu Jak přežít ve zvláštních situacích, která mi příjde lehce přemrštěná, padá až do trapnosti.
Knihu  jsem si naprosto oblíbila. Nejraději mám kapitoly Jak přežít se zvířaty, s technikou a sám se sebou. Několikrát jsem se nezadržitelně smála, chodila za ostatními členy domácnosti a předčítala jim. Smáli se se mnou.
Knihu vřele doporučuji, zaručeně vás rozesměje a jistě se k ní budete vracet, stejně jako já.

"Kdybys měla někdy špatnou náladu a byla smutná, vem si hřebínek a učeš se. Nálada se ti hned zlepší, protože budeš hezká." (str. 70)

Sylva Vespancová a děti z mateřské školky Malý strom v Brně,  Jak přežít v kostce, Šulc-Švarc, 2015

1 komentář:

  1. Tahle knížka je nejspolehlivější lék na splín co znám :) Mám ji doma a úplně jsem si ji zamilovala - po prvním čtení jsem byla trochu zklamaná, protože jsem čekala o něco víc, ale čím častěji v ní listuju, tím víc mi přirůstá k srdci :)

    OdpovědětVymazat

děkuji za každičký komentář :)